Åter högt vatten

Åter högt vatten

Foto: Kristoffer Lundén

Ovanstående foto togs i mitten på veckan, och som synes är det vadarstövlar, eller möjligen gummibåt som gäller för att ta sig fram på klubben.

Vattenståndet har legat på nästan +50 cm över medelvatten hela veckan och väntas så göra även den kommande veckan.

Förhoppningsvis står alla båtar stadigt. En stadig vagga är naturligtvis säkrare än lösa stöttor då vattenströmmarna kan underminera varvsplanen. Jag har själv varit med om att trampa ner i ett bottenlöst hål varpå stöveln vattenfylldes. Värre kan det ju då bli om samma sak händer just under en lös stötta.

Tänk också på att köra försiktigt med bil och andra fordon. Marken är mjuk och svallvågor från fordon kan ställa till mer än man anar. Gångfart är lämpligt, om man nödvändigtvis måste köra sitt fordon på området.

För den som är nyfiken på vattennivåer så kan jag rekommendera SMHI.se -> Vädret -> Vattenstånd och Vågor.

Sjöfartsverkets ViVa-app till telefon eller läsplatta är också bra. Och ett tips är då att är det mer än 30 cm över vid Landsort så brukar det vara svårt att ta sig in på området utan stövlar. Vid +45 cm krävs stövlar för att komma till grinden. Och tänk på att det kan gå fort. Man kan ibland se med blotta ögat när vattnet stiger, eller sjunker.

Niklas Qvarnström
redaktion@trosabatklubb.se

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.