Blåsigt när Ezmeralda segrade

Blåsigt när Ezmeralda segrade

På Notstickshällan Race blåste det vindar kring ost och rätt friska sådana. På Corsa ala Corona, Sörmlandsregattaersättaren var det blåsigt från ost. Och ost-vind är inte speciellt vanligt. Möjligen på vårens.
Och idag lördag seglades Höstseglingen i riktigt busväder, med just ostliga vindar.

Efter att några lämnat walk over innan start på grund av väderprognoserna så kom sex båtar till start. Till att börja med var vädret rätt beskedligt. En kraftig regnskur drog över på morgonen just när vi skulle lämna bryggan, men sedan lättade det lite och vinden avtog.

Under första delen blåste det kanske fem sex meter från nordost och det blev en sträckbog till Svarthälls Fyr och sedan ytterligare en upp mot Furskär. Ner mot Oxnö fylldes sedan spinnakrarna. När täten just nått Oxnö kom ovädret. Som en tät dimma drog regnet in och vinden toppade nära 20 m/s. Tätbåtarna, X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg och Arcona 410 Kharat med Johnny Rickman hade i stort sett rundat Oxnö och kunde släppa lite på skoten, medan vi andra fick skota hem och försöka tämja vindarna. På Expressen Tango fick vi problem och valde att ta ner storseglet. Det blev rörigt och trassligt ombord och eftersom tävlingen var shorthanded, max två personer på varje båt blev det tungt att reda upp. Vi valde att bryta tävlingen där.

Uppe vid Doftskär hade sedan Sedna lite problem då det i gippen fick för mycket tryck i storen och båten broachade, Det blev ett helt varv runt innan de kunde segla vidare.

Kharat var i kraft av högst mättal naturligtvis först i mål, men tiden räckte bara till andra plats knappt slagen av tävlingens lille överaskning, Wasa 34 Ezmeralda med Jan-Erik och Jonas Sandh. Torbjörn Blomberg i par med Kalle Widlert blev sedan trea med sin X-35 Sedna.

Värd att nämnas är också Södertäljeseglaren Anders Karlsson som seglade sin Dehler 29 Gryffindor helt solo. Det var lite trul just när vinden ökade, men annars gick det rätt bra berättar Anders som slutade fyra.

Komplett Resultat >>>

Niklas Qvarnström
segling@trosabatklubb.se

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.