E-segling | Segla på datorn

E-segling | Segla på datorn

Att spela dataspel har vi ju gjort så länge datorer funnits. Seglingsspel på datorn har det inte vimlat av direkt. Det finns en handfull olika spel. Virtual Skipper minns jag som ett kul seglingsspel där man till och med kunde designa sin egen båt.

Sailonline är web-baserat och ganska enkelt utan en massa extra funktioner. Bara att styra sin båt efter väder och vind.

Virtual Regatta är också web-baserat och kan spelas på de flesta plattformar. Mobiltelefoner, läsplattor och datorer. Här finns också två varianter i form av Offshore där man kör långa race som till exempel just nu Vendée Globe som går jorden runt. Sedan finns varianten Inshore där det körs på korta banor, ofta kryss-läns på cirka 10 minuter.

Virtual Regatta Inshore ligger sedan något år under World Sailing och Svenska Seglarförbundet. Det körs mästerskap ute i världen liksom nu också Svenska Mästerskap.

Det är inte bara ett kul spel. Det gäller verkligen att vara snabb i fingrarna och hålla koll på knapparna. Kappseglingsreglerna gäller naturligtvis och vinden vrider. Man kan absolut ha nytta av spelet och lära sig saker och ting.

I VR Inshore seglas det med olika båttyper, till exempel Starbåt, J/70, 49:er och F18.

Det behöver inte kosta något. Det finns vissa saker som kan köpas till, emn har man lite tålamod kan man tjäna ihop “credits” för att klara sig med det. Annars är det inte några stora summor om man vill köpa sig lite extra valuta för hjälpmedel och båttdekor.

När man loggar in första gången finns en “seglarskola” att börja med. Även där får man lite valuta när man genomför de olika övningarna. Sedan är det bara att haka på i racen. Vissa serier ligger uppe i flera timmar så där klickar man bara in sig och väntar på start.

I Sverige är det främst KSSS som är aktiva inom e-segling, men det breder ut sig snabbt bland klubbarna. Och det finns olika sätt att hålla koll på tävlingar och bli inbjuden till tävling.

Kanske finns det några intresserade inom Trosa Båtklubb? Då kan vi ordna egna tävlingar, onsdagsseglingar till exempel. Alla kan vara med, ung som gammal, motorbåtsåkare som seglare. Gå in på Virtualregatta.com och registrera dig och testa lite. Hör gärna av dig till Niklas (segling@trosabatklubb.se) så kanske vi kan snacka ihop oss lite.

Hur gick det i racet på bilden ovan då? Nja, jag är dålig på att starta, och italienarna är tuffa. Jag seglade upp mig till plats 9 av 17 deltagare.

 

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.