Högvattnet består

Högvattnet består

De flesta har nog koll på att vattenståndet varit ovanligt högt ett tag. Det är ju i sig inget ovanligt med extremt högt vattenstånd under vinterhalvåret. Det händer ju i princip varje år. Det ovanliga nu är dock att det varar så länge. I princip har det varit +40 eller mer sedan nyår. Nedan finns ett reportage från Sörmlands Nyheter där de pratar med klubbens ordförande Kristoffer Lundén.

I skrivande stund på fredagkvällen är vattenståndet +60 cm vid Landsort. Då tar man sig knappt in på klubben ens med stövlar. Under kommande vecka talar prognoserna dessutom om stigande nivåer. +70 och över är inte omöjligt. Då börjar det bli blött om fötterna inne hos Finessa också.

Orsaken till detta högvatten hänger ju ihop med den milda vintern. Lågtryck på lågtryck gör att vattenståndet stiger. Det har också ofta blåst väst- och nordvästvind. Då pressas vatten in genom Öresund och fyller på Östersjön. Sedan har ett antal djupa lågtryck dragit förbi med hårda sydvindar. På trycks mängder med vatten upp i Bottenviken. När de friska västvindarna sedan består blir det högvatten på västkusten och vattnet i Östersjön rinner inte ut. Min gissning är att vi får leva med detta höga vattenstånd i flera veckor till.

Högtryck och sydostvind kring södra Sverige önskas. Då rinner vattnet ut ur Östersjön.

Tänk på att kolla till era båtar, och då speciellt ni som inte har vaggor. Marken rör sig och kan undermineras.

Vattenståndet på SMHIs sida >>>

Nedan några foton från tisdagen. Foto:© Jim Qvarnström

Niklas Qvarnström
redaktion@trosabatklubb.se

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.