Kort info från Seglarträffen

Kort info från Seglarträffen

Seglarträffen arrangeras varje år av Svenska Seglarförbundet. Där träffas tränare, seglingsledare, domare, funktionärer och även seglare för att följa föredrag och utbyta erfarenheter.
I år blev det hela digitalt av anledningar som ni alla känner till vid det här laget.
Det digitala formatet har ju också sina fördelar. Nu kunde seglarträffens arrangemang fördelas ut på en hel vecka i stället för som tidigare en helg. Det är lättare att välja de föredrag/möten som man är intresserad av.

Jag följde naturligtvis det som mest har med kölbåtssegling att göra.
Måndagkvällen bjöd på två och en. halv timme med segelmakare Henrik Ottosson som talade om segeltrim. Och där kan man väl tro att en sån som jag som tävlingsseglat i nästan 50 inte har nått att lära, men när det gäller segel och riggtrim finns det alltid något att lära sig. Om inte annat så lite repetition. Det här föredraget tycker jag att fler skulle ha närvarat på. Många seglare, även de som inte kappseglar skulle haft bra nytta av detta.

På lördagen blev det ett föredrag om e-segling som nu är på stark frammarch. E-segling finns numera under Svenska Seglarförbundet och det ordnas både SM och klubbmästerskap runt om i landet. Virtual Regatta heter ”spelet” som används och det funkar på alla plattformar som datorer, mobiltelefoner och läsplattor. Och är det nån som är nyfiken så finns finner ni det HÄR >>> Och då är det Virtual Regatta Inshore som gäller. Det är ett utmärkt sätt att träna seglingsstrategi på. Men det är inte helt lätt i början. Känslan man har i en riktig båt och rorkult saknas ju helt.

På söndagen informerades det om framtida gradering av tävlingar. ”Gröna” seglingar, ”blåa” seglingar och så vidare. Grönt är lägsta nivån och svart högsta, precis som i skidbackarna. Denna färggradering finns redan men är tänkt att göras om lite för att det ska bli tydligare vad som gäller och krävs av seglare och arrangörer på de olika nivåerna. Det blev en del diskussion om bland annat begränsningar i antalet startande på olika nivåer. Grön nivå/tävling som ska rikta sig mot ”nybörjare” behöver ingen utbildat seglingsledare och domare, men skulle då begränsas på max 20 deltagare, till exempel.
Detta är ännu bara förslag och inte spikat ännu. Jag har för övrigt skrivit om detta lite utförligare tidigare på HÄR Tangosailing.nu >>>

I övrigt var det lite föredrag om kost vid tävling och träning, och hur man motiverar och engagerar seglare. Hela seglarträffen avslutades sedan med Seglarförbundets årsmöte, seglardagen, naturligtvis även det helt digitalt.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.