Strålande sjösäkerhetsdag

Strålande sjösäkerhetsdag


I strålande solsken genomförde Trosa Båtklubb tillsammans med en lång rad organisationer och cirka 3000 besökare ”Sjösäkerhetsdagen” i Trosa hamn.

Antalet besökare är det estimat som en mycket nöjd ordförande, Bengt Gyltman, gissade på.

De deltagande organisationerna deltog med information och arrangemang.

Missing People var där med sin styrpulpetbåt. Förra året deltog en stor del av deras 350 volontärer i sökandet efter 548 försvunna personer. Uppklarningsprocenten var 85 procent. Det finns flera sätt att bidra till verksamheten – som volontär, som patrull- eller insatsledare eller enbart som bidragsgivande medlem. Mer information finns på deras hemsida: missingpeople.se

FRG, frivilliga resursgruppen, är en verksamhet med volontärer, som lokalt arbetar på uppdrag av säkerhetsansvarig på Trosa Kommun. Centralt arbetar med med stöd av Myndigheten för samhällsberedskap, MSB. De ska kunna sättas in som hjälporganisation vid till exempel problem med vattenförsörjningen, storbrand, smittspridning eller annan krissituation i kommunen. Till exempel genom att resa tält med sängar, arrangera vattenutdelning, hantera informationssprdning mm. För att bli medlem/volontär måste man vara med i någon försvarsorganisation som till exempel Civilförsvarsförbundet, Hemvärnet, Sjövärnskåren, Lottakåren, brukshundsklubben. Mer information kan hämtas på deras hemsida: frivilligaresursgruppen.se.

Räddningstjänsten var där med brandbilar och ambulans. Ambulanspersonalen demonstrerade bland annat hjärt- och lungräddning på dockor.

Civilförsvarsförbundets Sune Eriksson demonstrerade bland annat en vevradio och en finurlig apparat som laddar en generator – den orangea delen – med eld från kvistar som man stoppar i metallbehållaren. Generatorn har ett USB-uttag. Man kan även använda apparaten som spis som alternativ till det mer skrymmande och rödspritkrävande trangiaköket.

SAR-helikoptern förevisade räddning med ytbärgare från räddningsflotte.

Hemvärnet var på plats med sin Trossbåt.

Ungdomssektionens Grzegorz Rozik demonstrerade räddning av kanotist från en kanot.

Blue House underhöll.

Notstickshällan Race 50-årsjubilerade med sex anmälda båtar. Vinnare blev Anders Mathson med Dehler 34:an Funny Too. Torbjörn Blomberg med X-35:an Sedna diskades eftersom han av misstag tagit en genväg.

Text och foto:
Sven Ginsburg

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.