Tre TBK-seglare på äventyr

Tre TBK-seglare på äventyr

I morgon söndag startar kappseglingen Raymarine 2star från Oxelösund. Tävlingen är en så kallad short handed-segling där varje båts besättning består av endast två personer, oavsett båtstorlek. Störst på banan är den nästan hundra år gamla ”tolvan” Princess Svanevit. En 23 ton tung och 22 meter lång träkonstruktion från 1930. Båten seglas av den tidigare 2star-vinnaren Gustaf Dyrssen och Ocean Race-seglaren Anders Lewander. Bland de mindre båtarna märks bland annat två J/80, en FarEast 28 och en Dehler 29.

Dehler 29 Funny ses ofta på tävlingarna här i området då den tävlar för Östertälje BK med Christer Björk som ägare. Med Christer seglar TBK-seglaren Åke Wikström. Christer och Åke har förstås siktet inställt på seger. 2017 och 2022 vann de sin klass och de tillhör favoriterna även i år.

46 båtar finns på startlistan och dessa är indelade i fem startgrupper. Funny seglar i startgrupp 1.
Även i startgrupp 2 hittar vi en TBK-seglare i form av Anders Mathson med sin Dehler 34 Funny Too. Han seglar med sin ständige gast Niklas Svensson. För en vecka sedan tog de hem segern i Notstickshällan Race.
Även Funny Too tillhör favoriterna, men konkurrensen är hård och mycket ska stämma.

Sedna. Foto Tobias Lindahl.

I startgrupp 4 deltar X-35 Sedna med TBKs vice ordförande Torbjörn Blomberg. Han seglar som ofta tillsammans med Kalle Widlert. Även Sedna finns med i förhandssnacket, men det finns andra som rankas före.

Vädret ser ut att bli förhållandevis lugnt med svaga till måttliga vindar från omkring ost, vilket betyder mycket öppna bogar och ont om kryss. Och kryss är något som TBK-seglarna trivs i.

Tävlingen sträcker sig över cirka 300 sjömil om tre etapper. Första etappen startar klockan 8 på söndag från Oxelösund med målgång i Visby på söndagkvällen.
Andra etappen startar från Visby på måndag morgon och går i mål sent på måndagkvällen, och den avslutande etappen startar på tisdagmorgonen och där väntas de första båtarna i mål till Oxelösund natten mellan tisdag och onsdag.
De väntade lätta vindarna gör att målgångarna kan bli sena och därmed blir det ganska kort vila till nästa start.

Starten från Oxelösund visas live via arrangörens Facebooksida (tror jag): HÄR >>>

Under tävlingen kan man följa båtarna via appen/sidan TracTrac, och sidan Tangosailing.nu kommer att rapportera inför, under och efter racet.

Niklas Qvarnström
TBK – Segling

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.