TBKs Flaggfest – en trevlig tradition

TBKs Flaggfest – en trevlig tradition

Lördagen 18 maj firade vi in den nya båtsäsongen med den traditionella Flaggfesten. Dagen bjöd på hyfsat väder, svaga vindar och en antydan till vårvärme. Som vanligt innehöll dagen flera aktiviteter och vi var många som hörsammat inbjudan att delta i så många av dem vi önskade.

Foto: Håkan Leek

Vi blev över 70 personer som klockan 13.00 samlades utanför klubbhuset där dagen symboliskt öppnades med ett litet anförande av vår ordförande Kristoffer. Han berättade bl.a. om en del av de många arbeten som utförts under det gångna året och litet om planerna för de närmaste åren. Det korta talet avslutades med att TBK-flaggan hissades. Flera barn fick hjälpa till i detta ansvarsfulla uppdrag.

Våra duktiga kockar, för dagen Helen och Lars hade dukat upp en härlig buffet på altanen och alla lät sig väl smaka. Alla de nya fina borden och stolarna och delar av bryggan behövdes för att fixa sittplats till alla matgäster. En stor eloge till de båda kockarna.

Vi matglada hade sedan flera aktiviteter att delta i, bl.a. fanns Sjöräddningssällskapets båda i Trosa stationerade båtar på plats med kunniga besättningsmän som demonstrerade sina intressanta båtar, både den stora med alla sina imponerande utrustningar och den “lilla” “Lilly af Vivesta”. En 8-metersbåt med imponerande prestanda trots sin “litenhet”. “Ser ut som en jätteskoter” som ett av de storögda barnen uttryckte det. Förutom visning av själva båtarna fick vi ta del av en demonstration av livräddning och all den utrustning som finns för ändamålet, t.ex. hjärtstartare etc (Observera att vi har en sådan hjärtstartare även på vårt eget klubbhus. Kan vara bra att titta på den så att Du har viss kännedom hur den skall användas om olyckan är framme).

På gräsplanen hade ungdomssektionen ställt fram en ny komplett och fin Optimistjolle som naturligt väckte stort intresse bland barnen – och även en del föräldrar som minns sina första turer med en enklare plywoodversion av samma odödliga lilla segeljolle . En litet fylligare beskrivning om ungdomssektionens olika aktiviteter och hur man kan ta del av dem kunde man få vid ungdomssektionens bodar på södra delen av hamnplanen. Där fanns också alla de andra jolletyperna som sektionen har och dessa förevisades av duktiga ledare.

Under dagen, som vi på landbacken inte kunde se, pågick sedan förmiddagen kappseglingen Notstickhällan Race ute på fjärdarna utanför Öbolandet. Det är verkligen att traditionstyngt evenemang, året upplaga var det 46:e i rad. I en tidigare artikel redovisar seglingssektionen hur seglingarna gick, antal deltagare från olika klubbar i trakten och resultatlistan.
Som alltid avslutas seglingen efter målgången vid Notstickshällan med att seglarna återvänder till TBK och deltar i Flaggfestfirandet. Där sker också redovisning av resultatet och prisutdelning. Så även i år.

Alla vi som kom som åhörare/deltagare till denna trevliga Flaggfest tackar nu alla dem som arrangerat det hela. Vi ser fram emot en upprepning nästa år, men gärna med litet mer sol…. och seglarna ville nog ha litet mer vind?

Roland Leek och Niklas Qvarnström
redaktion@trosabatklubb.se

Foto: Bengt O Karlsson

 

Foto: Bengt O Karlsson

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.